Seatac, WA

Seattle-Tacoma International Airport Upgrades

FIS Short Term Improvements –

The Patano Studio Team worked with the Port Project Manager and various stakeholders to develop and design improvements to passenger flow from the International Corridor through the STS level. Improvements include new stanchions, dynamic signage and a new PA system at the International Corridor, relocation of existing crew check in desks, installation of new Global Entry Kiosks at FIS Primary Inspection. The scope of work also included the development of an overall design strategy including environmental graphics for improved passenger wayfinding from the baggage area through the CBP checkpoint to re-connecting flights or exiting the terminal to Seattle. This was achieved with large scale graphics and easy to follow signage to aid weary travelers.

Airport Info Kiosks –

p+ designed new manned information kiosks for three locations in the main terminal. The free standing kiosk integrates a podium that slides out when staffed. A chair is concealed within the kiosk behind the removable podium. The kiosk design integrated the new Port logo and two IPad screens to provide information when the kiosk is not staffed. The design was enthusiastically endorsed by the ARC committee and Port staff.

Central Terminal Stairs –

There is approximately 12,000 SF of vacant office space on the mezzanine level of the Main Terminal at Seattle-Tacoma International Airport that is currently considered unusable because of insufficient egress. The Patano Studio Team worked with the Project Manager, Port Fire, Airport Building Department and the ARC Committee to find a multipoint solution to the egress issue and existing conditions. The project extended from the checkpoint to the east entry wall and included new fire sprinklers and two new stairs from the mezzanine level to the esplanade at the Central Terminal Checkpoint area. Working within Port Standards, the two new egress stairs are clad in non-directional stainless steel with glass railings, terrazzo treads, risers and landings. The team worked closely with stakeholders to find a design solution that works with the vertical circulation material palette while maintaining durability. The final installed solution compliments the Central Terminal massing and enhances the focal point for the Central Terminal on the non-secure side.