North Bend, WA

Si View Metropolitan Park District

Aquatics Center Feasibility Study

An aquatics center feasibility study was performed when the current pool located in the historic Si View Community Center, was voted too small to support many of the aquatic programs desired by the District and Snoqualmie Valley residents. Patano Studio Architecture completed the aquatic center feasibility study for the Si View Metropolitan Park District based on the needs and wants of the community, resulting in a proposed preferred design.

The feasibility study included a market analysis based on demographics, recreational trends, interviews, and public outreach; an analysis of alternative options with public outreach and workshops; a detailed analysis of the preferred concept; estimated costs of the facility; and an operating model and budget analysis.

Based on the study’s findings, Patano Studio designed a 46,594 sq ft facility that included features to meet the goals of the Si View Community.

.

Patano designed a beach entry warm temperature recreation pool with interactive water features, river current, flexible programming space with a three lane 25 yard lap area, and a separate 109’ long water slide, and a 6,210 sf cooler temperature competition pool.

The designed dry spaces include a multi-purpose room, classroom spaces, locker rooms and restrooms for both pools, office area, maintenance and storage spaces with a layout that allows for simultaneous full programming of both pool areas to maximize operational efficiency.

Additionally, a 2,000 sf outdoor splash pad with spray features and multiple zones for age appropriate play that does not require a lifeguard was designed for the aquatics center.