Seattle Metropolitan Area

Mass Timbers

Urban Community Center

Working with several cities and parks and recreation departments around the greater Seattle metropolitan area has demonstrated a need for an Urban Community Center solution to link public recreation opportunities with transit based development and neighborhood densification. Patano Studio Architecture reexamined what is possible within a typical land parcel in a commercial area of a city. Rather than dedicated massive amounts of land to parking and unusable slivers of open space, this solution stacks the typical community center within a development model that can be linked to multifamily and commercial projects.

Shuffling and densifying the program results in public gathering spaces, presentation spaces and the welcoming desk on the ground level. The second level receives the community center patrons and distributes locker rooms, exercise rooms and workout rooms across the floor plate. The third floor hosts a full size gymnasium, racquet courts and additional work out facilities. The building is capped on the fourth floor by an aquatics center with both competitive and recreational pool facilities under a mass timber wood ceiling/roof and surrounded by glazing that provides views out into the forest canopy. We envision a quintessential pacific northwest experience of ‘swimming in the trees’ as the collective iconography of the community. The project is 80,000 sf, 4 stories tall and can be linked to adjacent developments.